Parijs Dag 4

DSCF1162
De noodzakelijke koffie op de vrijdagochtend

Kamer 239 – Maison Bierman-Lapotre – Cité Universitaire – Parijs

Dag 4 in Parijs begon goed met een lekkere koffie in de buurt waarna ik mijn tochtje naar Montmatre begon om opnieuw SoulKitchen te bezoeken. Na een hoop omwegen (ik had niet onthouden welke metrohalte het dichtst in de buurt lag) vond ik, behalve de Sacre Coeur voor de derde keer in vier dagen, uiteindelijk weer het vredige tentje. Deze keer rond lunchtijd dus ik kon ook proeven wat deze keuken behalve wat goeie frambozendrankjes te bieden had.
Een uitzonderlijk lekkere hartige taart was de dupe van mijn honger die ik bijna knorrend van genot heb verorberd.
Zoals dat wel vaker gaat was het voor ik het doorhad alweer bijna 14 uur. Het tijdstip dat ik met Samuel en Simon van Jeunes Radicaux de Gauche had afgesproken. Samuel had ik al ontmoet op het Jonge Democraten congres in juni. Hij was daar via LYMEC, een Europees overkoepelende organisatie voor liberale jongerenpartijen. Simon Laborde-Peyre is de portefeuillehouder sport van de jongerenpartij en afdelingsvoorzitter van Parijs en omstreken.

Het was een prettig interview met vrijwel de tegenovergestelde antwoorden als de beste jongeman Louis, met een lidmaatschap van UMP. Niet heel erg verbazingwekkend natuurlijk, maar toch. Er is maar een groter verschil dan de verschillen die een stad rijk is en dat is de opvatting over deze verschillen.

Langzaam druppelen de Parijs verhalen binnen. Van de mensen die ik interview, de mensen die ik tegenkom, de delegatie schrijvers die met een been in Parijs en een been in hun teksten staan. Nooit heb ik echt geloofd in het romantische Parijs, niet dat ik niet intens genoot van Midnight in Paris, Amelie en de jankende Ewan McGregor in Moulin Rouge, maar in het echt? Ik ben benieuwd of dit Parijs heeft bestaan of dat dit masker altijd al afgebrokkeld was.
Terwijl de ene schrijver in een club staat te dansen waar je alleen in mag als je kunstenaar bent en een lidmaatschap hebt, is de ander op zoek in een bos dat gerund wordt door voornamelijk junks en prostituees. Terwijl ik de metro uit stap, rent een jongen van acht als door de duivel bezeten door de menigte en wordt vlak voor de metro sluit van achter gepakt door drie politieagenten tegelijk. Het kind wordt tegen de muur geduwd en in hysterisch Frans toegesproken, uitgescholden, terecht gewezen. Ik weet het niet.

Jeunes Radicaux de Gauche en de Jonge Democraten zitten zeer op een lijn, maar zij hebben een andere politieke toekomst. In Frankrijk is de politiek op een geheel andere manier vastgelopen, met net zo goed een Nationalistische partij die in het ontstane gat duikt, maar een nog veel fundamentelere politieke blokkenstrijd dan in Nederland. Hier is links een waaier aan opvattingen, net zo goed als dat UMP bij elkaar wordt gehouden door katholieke conservatieve, kapitalistische liberalen en christelijk georiënteerde democraten. Het spijtige is, dat Parijs en waarschijnlijk ook de rest van Frankrijk, naarstig op zoek is naar een sterke leider die er niet is. Als ik vraag aan Simon en Samuel wie er over vier jaar de verkiezingen wint halen ze zuchtend hun schouders op. Hollande kan nu al wel inpakken en wie de volgende socialistische leider wordt is een ware oorlog. Bij rechts is het net zo goed chaos. Daar verliezen ze constant stemmen aan Front Nationale en hebben ze natuurlijk de laatste verkiezingen überhaupt (al was het krap) verloren.

Misschien het enige waarin Frankrijk een streepje voor heeft op Nederland is hun idee over Europa. Hoewel Front Nationale natuurlijk wat tegenstribbelt zijn beide grote partijen het er over het algemeen toch wel over eens dat er uit stappen geen optie is en er hard gewerkt moet worden aan de inrichting er van. Het Europese scepsis is daar dus net iets realistischer daar de Franse politici en Frankrijk zich realiseren geen stap verder te komen zonder de Europese Unie. Daar dan toch een vleugje hoop aan de vervuilde horizon. Maar dat er geen rellen meer zullen de komende jaren help ik de Fransen hopen.