Welkomstwoord Jonge Democraten ALV 68 Utrecht

Beste, lieve Jonge Democraten,

Welkom op het 68e congres van de politieke jongeren organisatie Jonge Democraten. Mijn naam is Ayla Schneiders en de meeste kennen mij als de voorzitter van de Utrechtse afdeling van de Jonge Democraten. Dit was ik, tot 5 dagen geleden en het is voor mij een enorme eer dat het congresteam het welkomstwoord aan mij en de huidige voorzitter durfde over te laten. Iets dat absoluut een van de belangrijkste aspecten van de Jonge Democraten illustreert, namelijk de constante verandering van formatie.

Ik heet jullie van harte welkom in Utrecht, waar het congres door een afdeling is georganiseerd waar ik de afgelopen twee jaar enorm veel mee heb bereikt, kansen heb gegrepen en mogelijkheden gecreëerd en het doet mij deugd dat het komende bestuur deze lijn gaat doorzetten. Een lijn die tevens aansluit bij het Landelijk Bestuur dat vanaf vandaag aan het roer zal staan van onze vereniging.

Jonge Democraten, ik vind ons een bijzonder leuk soort mensenras. Wij zijn zeer flexibel in gedachten, wereldbeeld en visie, praktische vormgever van abstracte denkbeelden en actuele problematiek. Het zijn krachten die velen van ons hebben en dat maakt het leerzaam, spannend, zelfs avontuurlijk en behoorlijk uitdagend om dingen met elkaar te doen. Dingen zoals organimo’s bespreken, over structurele veranderingen te praten door kleine wijzigingen tot op het bot te ontleden. Natuurlijk komt er een hoop bij kijken dat ingewikkeld is, menselijk en waarin we elkaars zwakste momenten zien, maar we doen het wel. Staan hier telkens het trillen uit onze benen te praten en de meningen uit ons lijft te trekken.

Van de zomer was ik op een plek waar ik leiding geef aan een groep kunstenaars die workshopsgeven in alle kunstdisciplines, midden in een bos, aan eenieder die die workshops maar wilt volgen van 3 tot maakt niet uit hoe oud. De details daargelaten: het is een bijzondere plek waar prachtige kunstwerken, toneelvoorstellingen, dansen, teksten en muziekstukken worden gemaakt. Een week lang liep daar een ouder stel een beetje verdwaasd rond. Ze leken bijna te oud om daar te kamperen, zoveel energieke mensen om zich heen te hebben en de snelheid van de dag te ervaren. De laatste avond kwam de vrouw van het stel naar mij toe en zei ‘bedankt, we komen hier al 10 jaar en nog steeds wordt ik iedere dag op het verkeerde been gezet’. Dat gevoel heb ik ook bij de Jonge Democraten. Telkens weer laat ik mij op het verkeerde been zetten en krijg daar enorm veel energie van.

Jonge Democraten, de vereniging, de mening, de organisatie sluit in iedere vezel bij me aan omdat telkens het gehele spectrum aan mogelijkheden voelbaar is en uitgedacht wordt. Bijvoorbeeld dat je samen met iemand anders een welkomstwoord mag doen.

Hier dus: Josta van Brouwershaven, de kersverse voorzitter zal het stokje van me overnemen.

Beste Jonge Democraten,

Ik ben dus Josta en op visieniveau ben ik het bijna met alles eens dat de Jonge Democraten doen en wat het is. Ik verveel mij geen moment. Telkens ondervind ik aan den lijven de complexiteit van politiek, wordt op het verkeerde been gezet, maar krijg er meer energie van op zoek te blijven gaan naar antwoorden. Ik voelde mij als nieuw lid direct thuis en per samenkomst meer op mijn plek.

Wat een bijzondere verzameling mensen, wat een feest dat wij elkaar opzoeken. Van de JD-er die het nieuwe lid verwelkomd tot de Landelijk bestuurder die het reilen en zijlen van de vereniging in het oog houdt. Allen drukken een stempel op de JD zoals het op haar best is.

Als Jonge Democraten kunnen we onze visie nog concreter maken en er voor zorgen dat onze boodschap echt overgebracht wordt, zonder in te leveren op progressiviteit. Dit kan juist goed samengaan. Wij creëren een plek voor iedereen waar je kan experimenteren met sociale, maatschappelijke of politieke betrokkenheid in welke vorm, in welke mate en met wat voor motivatie dan ook.

Met de komst van enorme technologische mogelijkheden die de communicatie binnen een vereniging beïnvloeden is er een nieuwe dimensie bijgekomen. Sterker dan ooit groeien de vriendschappen, breiden de gesprekken uit zijn er mogelijkheden om onze visies te delen en ontwikkelen. Zelfs als iemand tijdelijk uit het oog verloren raakt, even in het buitenland zit of als iemand uit Groningen het niet eens is met iemand uit Maastricht (of daar tussenin). Meestal, draagt het bij aan de intensiteit van de beleving van de uiting van je betrokkenheid bij de maatschappij.

Die brengt ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Wij delen een verantwoordelijkheid. Ooit hebben jou en mijn leven elkaar kort gezien of aangeraakt, maar binnen de context van de Jonge Democraten is dat des te waardevoller. Dat maakt dat we daarmee ook in bepaalde mate verantwoordelijk zijn voor elkaar. Zelf presteren wat we pretenderen. We tolereren elkaars anders-zijn, stellen ons flexibel op binnen leerprocessen en dagen elkaar uit.

Dat is ook wat ik van plan ben en daarmee is dit congres weer een goed startschot. Laten we ten alle tijden, met de drang om alles te weten, het vooral samen even durven niet te weten.

Een hele fijne dag gewenst!

 

 

Door: Josta van Brouwershaven & Ayla Schneiders