Een kerstspeech

Al drie jaar achter elkaar vieren de Jonge Democraten Utrecht kerst met anderen in het achterhoofd. Dit jaar werd door de afdeling een benefiet georganiseerd in Theater Schiller. In totaal werd bijna 3400 euro opgehaald voor Villa Vrede. Josta van Brouwershaven, voorzitter van JD Utrecht had een speech waar ik aan mee schreef. Warme woorden voor koude dagen.

Lieve Jonge Democraten en iets minder jonge democraten,

Welkom in het Schiller Theater, met dank aan onze gastheer en gastvrouw kunnen we hier de hele avond vertoeven onder het genot van een hapje, drinken en uiteraard elkaar. Het beloofd een bijzondere avond te worden. Natuurlijk als eerst omdat een traditie van de Jonge Democraten Utrecht voorafgaand aan deze borrel is voortgezet: het kerstdiner. Maar vooral omdat de afgelopen jaren een verandering heeft plaatsgevonden, een zeer positieve verandering kan ik wel zeggen. Sinds een aantal jaar hebben de besturen van de Jonge Democraten Utrecht hun uiterste best gedaan de kerst meer en meer in het teken te laten staan van dat wat JD Utrecht kan betekenen voor de stad Utrecht en alle mensen die in deze stad wonen of verblijven.

Steeds vaker vindt een verschuiving plaats in activiteiten. Gesprek en debat is leerzaam, maar handelen naar idealen geeft minstens evenveel voldoening, zo niet meer. Zo sloten we twee jaar geleden aan bij Grenzeloos Dineren, georganiseerd door Stichting STIL en vluchtelingenwerk. Vorig jaar brachten we onze kerstkaarten zelf rond, zodat we met het geld dat we bespaarden op postzegels, maatschappelijke organisaties konden uitnodigen voor ons kerstdiner. En dit jaar heeft de verse traditie nog grootsere vormen kunnen aannemen met dank aan de benefiet opzet.

De afgelopen weken hebben de Jonge Democraten zich ingezet om geld op te halen voor Villa Vrede, een organisatie die zich inzet voor mensen zonder verblijfsvergunning en dat is niet zomaar. Het doel van Villa Vrede in Utrecht is mensen een plek bieden waar ze zich veilig kunnen voelen, en in ieder geval niet totaal een onzichtbaar bestaan leiden, omdat ze geen burgerstatus hebben. Door activiteiten, trainingen en voorlichting kunnen deze mensen zich toch ontplooien en wordt zelfredzaamheid gestimuleerd. Uiteindelijk moet Villa Vrede een plek zijn waar men zich welkom voelen in het belang van de ontwikkeling van mensen.

Wij hoeven ons bijna nooit druk te maken over onze primair behoeften. Dingen als de wintermaanden bedekken we met een warme deken en een dikke trui. We zeuren wat over het weer, halen misschien een keer afspraak niet door vertraging en voor de studenten onder ons is het ernstig als ze in de laatste week geen biertje meer kunnen betalen.

Dit soort problematiek zorgt op den duur voor een gebrek aan inleving voor echte problematiek en daarom is het noodzakelijk dat wij dit soort avonden blijven organiseren.

We moeten de mogelijkheden die wij hebben benutten om aandacht te kunnen besteden aan dingen die niet vanzelfsprekend zijn voor anderen, terwijl ze dat wel zouden moeten zijn zoals, naast misschien de eerste primaire behoefte, de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen en ontplooien door ontmoeting, activiteiten en werk.

Steun aan initiatieven en plekken waar rust en ruimte voor ontwikkeling is voor ieder mens is allereerst van belang voor het individu, maar is zeker ook van wezenlijk belang voor de gehele gemeenschap. En daarin laten we ons liever niet beperken door grenzen. Te vaak laten we ons binden de door onszelf bedachte grenzen, en dus moeten we per definitie die grenzen zelf weer verleggen waar kan.

Welke vorm het kerstdiner volgend jaar aanneemt is niet duidelijk, maar dat dit soort avonden van belang zijn lijkt ons evident. Of je nou een paspoort hebt of niet, de Jonge Democraten halen alles uit de kast om er iets moois van te maken voor zoveel mogelijk mensen.

Goed, het is denk ik wel duidelijk. Jullie staan hier niet voor niks. Drink, biedt op een of meerdere dingen op de stille veiling en geniet van alles dat vanavond vanzelfsprekend is. Wees een beetje dankbaar voor jezelf en gul voor de ander. Laat je verleiden door de fantastische dingen die je vanavond krijgt aangeboden, in ruil voor aandacht en financiële steun voor Villa Vrede. Proost.