Leren door te doen

Als in een snoepwinkel, zo voelde het toen ik langs de ruiten van Pallas leer-werkplaats in Mijdrecht liep. Dirk-Jan tikte me aan: het is hier ook! Ik had die dag al zo’n 50 kilometer gefietst waarvan het grootste gedeelte door de regen. Verzopen stond ik voor het raam en keek naar binnen. Thijmen Klinkhamer, begeleider en oprichter van Pallas en raadslid voor D66 De Ronde Venen, opende de deur.
Pallas zit verstopt tussen winkels in een oud winkelpand van Blokker. In de etalage staan nu gerepareerde meubels voor een zacht prijsje, gerepareerd door de jongeren die werkzaam zijn in Pallas. Als je ‘door de etalage’ loopt kom je bij het stuk waar verschillende klushoeken zijn. Gereedschap hangt klaar, apparaten om mee te lassen, het hele rataplan om te leren terwijl je doet staat klaar om opgepakt te worden.
Pallas is een plek waar leren, werk en zorg perfect samenkomt. Een schoolvoorbeeld van waar de samenleving zich inricht op het versterken van elkaar en het stimuleren van ontwikkeling en kansen.

(Tekst Pallas):

Pallas is een leer-werkplaats en richt zich op alle jongeren tussen 15 en 27 jaar. De doelstelling is om door het bieden van een leer-werkplaats jongeren met een arbeidsachterstand toekomstperspectief te bieden om te voorkomen dat ze in de criminaliteit terecht komen of langdurige zorgtrajecten.

De stichting is opgericht door Thijmen Klinkhamer en Wouter Van Roijen. De jongeren die binnen de leer- werkplaats terecht komen dienen binnen een jaar uitgestroomd te zijn naar regulier werk, stage of school. De stichting streeft ernaar om lokaal gebonden te werken en zich te focussen op de jongeren uit De Ronde Venen. Voor de samenwerking met bedrijven zal er voornamelijk gekeken worden binnen De Ronde Venen, maar ook zeker daar buiten om de kansen voor de jongeren zo groot mogelijk te maken. Samenwerking met de VIB, Zaken vrouwen, Ronde tafel en Shopping Mijdrecht is al gestart. Ook is dit plan regelmatig getoetst bij en met verschillende ondernemers uit De Ronde Venen.

Het gehele project moet ook een door de samenleving gedragen verhaal worden. De samenleving heeft een verplichting de optimale kansen te bieden voor elke inwoner. Daarnaast is de hulp van de inwoners en bedrijven binnen De Ronde Venen hard nodig. Een deel daarvan is financieel (crowdfunding), maar een nog groter deel is steun in kennis, materiaal en de gun factor.

De leer-werkplaats moet een plek worden waar jongeren zich vertrouwd mee voelen en waar ze open staan voor begeleiding en sturing. Een plek waar ze trots op zijn. Het moet een plek worden waar voor de jongeren positieve verbindingen gemaakt worden het hun sociale netwerk. Dat ze leren wat ze anderen te bieden hebben en welke hulp en begeleiding ze uit hun netwerk kunnen halen.