Pride & Politics

Waar Lisa Weeda en ik ons over verwonderen is de gemakzuchtigheid en vrijblijvendheid waarmee sommige politieke partijen in binnen-en buitenland intolerantie en geweld versus LHBT-ers inzetten om een andere bevolkingsgroep te stigmatiseren en in diskrediet te brengen. Wij vragen ons als schrijvers, en Ayla daarbij als politicus, af wat gelijkwaardigheid en persoonlijke vrijheden vandaag de dag inhouden. Intolerantie bestrijd je volgens ons niet met intolerantie, dus een belangrijke vraag is ook, hoe waarborg je op een integere manier ten alle tijden de rechten van LHBT-ers?

Tijdens het schrijven en na het publiceren van ons opiniestuk in De Volkskrant op 4 augustus hebben we veel bijgeleerd en gesprekken gevoerd. Zo las Ayla een stuk in The Economist over de termen ‘links/rechts’ en ‘conservatief/progressief’. The Economist bood het alternatief ‘open’ en ‘gesloten’ wat Ayla nog sterker zou willen neerzetten als ‘insluitende partijen en uitsluitende partijen’. Het is voor ons heel duidelijk dat wij wil leven in een inclusieve samenleving waar in ieder mens het recht heeft om zichzelf te zijn zonder daarbij een bedreiging voor een ander te vormen.

De afgelopen tijd zijn we in Parijs, Boston en New York geweest voor Pride & Politics. De komende tijd schrijven wij meer en uitgebreider over dit onderwerp. We houden interviews, voeren gesprekken en dragen bij in debatten. Regelmatig kan je op onze blogs daar dingen over terug lezen en zien.

Volg Lisa, zij schrijft proza, stemt wat ze wil en is literair programmamaker

Volg Ayla, zij schrijft, is Statenlid voor D66 in de Provincie Utrecht en wordt opgeleid tot onderwijskundige