Lieve mensen

Zoals jullie van mij gewend zijn zet ik mij graag op optimistische en constructieve wijze in voor onze democratische rechtstaat. Dat doe ik met veel plezier, vaak voor D66 maar ook daarbuiten zoals waarschijnlijk velen van jullie en daarover gaat dit korte betoog:

Dit weekend was het jubileumcongres, D66 bestaat 50 jaar. Het was een inhoudelijke en ook ontroerende aangelegenheid waarbij het me eens te meer duidelijk werd dat politici, betrokken en bestuurders in het hele land hun uiterste best doen hun steentje bij te dragen aan onze samenleving.
Ik ben er van overtuigd dat velen van jullie op hun eigen manier dat ook doen en ik ben benieuwd hoe! Alleen als we al deze vormen van elkaar waarderen, kunnen we elkaar zien en vertrouwen hebben en houden in elkaars inzet of een stukje ‘beter’, ‘mooier’ of ‘groener’.

Ik hoop dan ook dat iedereen die wel eens foetert op ‘de politiek’ zich ook soms zal laten verleiden de positieve bijdragen van ons bestel en haar mensen te benoemen, want daar zijn een legio voorbeelden van (en als je het niet kan verzinnen: laat het me weten!).

Uiteraard zijn al deze bijdragen tot stand gekomen door ontwikkelingen in de samenleving, debatten, bijeenkomsten, belangengroepen en persoonlijke verhalen van individuen. Aan het eind van de rit maken politici daar wetten van, maar zonder deze laatste stap zou ons leven er aanzienlijk onzekerder, onvrijer en onveiliger uit zien. Ten minste, als ik één ding de afgelopen jaren geleerd heb is het dat wij met elkaar bijzonder goed in staat zijn met elkaar samen te leven in relatief grote vrijheid, met veel zekerheden en een hoge mate van veiligheid. Natuurlijk betekent dat dat er zeker nog altijd veel is om voor te werken of mogelijkheden zijn dat te verbeteren zodat dat voor iedereen geldt. Er hebben vooral ook al veel mooie ontwikkelingen plaatsgevonden. Oja en over iedere vierkante meter land in ons land bestaan kastenvol dossiers, dat zegt toch iets.

Mocht je hier eens met me over willen sparren, dat hele fenomeen ‘de politiek’, laat vooral een berichtje hier onder achter en vertel me dan vooral ook even hoe je zelf politieke betrokkenheid ziet of vormgeeft. De meeste politici bijten niet en maken met liefde tijd vrij voor input voor of zichtbaarheid van onze relevante bezigheden.

Ter inspiratie vind je hieronder een opinie van Alexander Pechtold over onze gezamenlijke identiteit.

http://www.volkskrant.nl/opinie/pechtold-zo-vormen-we-onze-gezamenlijke-identiteit~a4404429/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=shared+content&utm_content=free